El Premi Iluro 2019 arriba renovat

La 61a convocatòria del Premi Iluro accepta més varietat temàtica en els treballs

  • Neus Masnou // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 25 abril 2019 15:18

Cultura 2019, premi iluro 2018

El Premi Iluro fa 61 anys que guardona els treballs de recerca històrica vinculats a Mataró i a la comarca del Maresme. Aquest any, seguint amb el canvi proposat en l’anterior convocatòria, les bases del concurs també inclouen la participació de treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials.


Alhora, s’amplia també l’àmbit territorial d’estudi i ja no és obligatori que les investigacions es limitin a Mataró i al Maresme, sinó que poden ser de qualsevol àmbit més general en el qual ciutat i comarca tinguin un paper destacat.

És a dir, amb aquesta nova convocatòria del premi, Fundació Iluro vol seguir estimulant la recerca i la difusió de coneixements específics de Mataró i la comarca, però aquest cop en un marc més general que en anteriors edicions.

El conjunt de premis Iluro al llarg d’aquests anys ha resultat en la publicació d’una vuitena d’obres acadèmiques, cosa que converteix el concurs en tota una referència pel que fa als coneixements d’àmbit local al Maresme.

Aquests treballs que el Premi Iluro ha donat a conèixer abracen àmbits molt diversos, entre els quals hi ha la música, la guerra o les transformacions socials. Sembla que la intenció és seguir propiciant la varietat temàtica i l’existència d’aportacions més transversals, però mantenint com a premissa, per davant de tot, el rigor científic dels treballs presentats.

L’obra guanyadora de cada edició del premi s’edita, es publica tant en format paper com digital, es distribueix al gran públic i es posa a la venda. A més, l’autor del treball rep 4.500€.

Cultura 2019, premi iluro 2018
Premi Iluro 2018
El guanyador de la convocatòria del 2018 va ser Joan Giménez i Blasco, amb un treball sobre la repressió franquista al territori titulat “Mataró 1936-1945, de la revolució a la repressió”.

El jurat

El jurat d’enguany té com a membre Josep Maria Fradera, catedràtic d’Història Moderna, que ha estat president del jurat des del 2015. També en formen part Oriol Olestí, Flocel Sabaté i Jaume Dantí (tots professors universitaris), així com Alexis Serrano, historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Maresme, i la doctora Roser Salicrú, membre del Consell Superior d’Investigacions Científiques i representant de la mateixa Fundació Iluro. El seu veredicte es farà públic a la tardor, en un acte central marcat en vermell al calendari mataroní.

Les bases del concurs
Els que desitgin participar-hi poden entregar la seva obra en format imprès seguint les bases del concurs a la Fundació Iluro fins al 16 de setembre. Cal tenir en compte que l’obra presentada no pot haver estat guardonada a cap altre concurs.