La Setmana Santa entra als seus dos dies més celebrats

Amb els Armats i la Nit del Silenci avui i la processó general demà

Mataró s’endinsa avui dijous en la part més àlgida de la seva Setmana Santa, condensant bona part de totes les processons en avui, Dijous Sant i demà, Divendres Sant. De fet si hi ha un dia major és demà amb la processó general amb totes les confraries i germandats de la ciutat, a partir de dos quarts de vuit, des de la Plaça de Santa Maria.

Es tracta, segurament, de l’acte més massiu que es fa al llarg de l’any a Mataró si se’n descompta la Cavalcada de Reis i els actes més multitudinaris de Les Santes i és, a més, una demostració de la potència gremial i associativa que tenen les diferents entitats entre confraries i germandats, repartides per la ciutat.

La de Divendres Sant és, a més, la processó que seqüencialment il·lustra millor el que s’ha teoritzat com el “Model Mataró” de la Setmana Santa, és a dir, aquell que combina més genuïnament les tradicions andaluses i castellanes i la catalana de processons, cultes i formes d’expressar la devoció religiosa.

Processó GeneralPerò segurament per la magnitud dels actes la Setmana Santa de Mataró ja és més que una festa religiosa. Una bona demostració en va ser el seguiment de la Processó del Prendiment, diumenge passat i especialment al seu pas per Les Escaletes. L’altra demostració important és la processó de demà divendres. I com al·licient no prou conegut hi ha els “encuentros” entre els diferents passos a la Plaça de Santa Anna. Allà s’encaren els diferents passos davant el clamor i passió dels portants i el públic que semblen no notar les hores de processó.

Les germandats i confrariesPer ordre, Divendres desfilaran els Armats de Mataró, Oració del Senyor a l’Hort, Jesús Captiu, els Dolors, Coronació d’Espines, la Verònica, Pare Jesús Nazareno, l’Esperança, el Sant Crist de l’Agonia, el Sant Crist de la Bona Mort, el Sant Sepulcre i la Senyora de la Soledat.

 

 L’itinerari de tres dies-Desfilada i Homenatge a la CiutatDijous a partir de un quart de vuit del vespre. Primer des de Santa Maria i arribant a la plaça de Santa Anna.-Processó Dijous SantDijous a dos quarts de nou. Sortint de Maria Auxiliadora i pels carrers del barri de Cerdanyola.-Nit del SilenciDes de la Plaça de Santa Maria a dos quarts de deu de la nit. L’acte recuperat enguany amb les confraries de sempre.          -Via CrucisA dos quarts de vuit del matí de Divendres Sant. Sortida de Santa Maria i -Recollida del Sant CristEl Divendres, a les sis, abans de la processó general.-Processó GeneralEl recorregut habitual des de la Plaça de Santa Maria i fins a la Plaça de Santa Anna. Es recomana veure’n el final amb “los encuentros”.-Processó del SilenciL’única processó de Dissabte Sant, a dos quarts de set de la tarda, des de la Parròquia de l’Esperança i fins la Casa de la Germandat de la Soledat.Avui dijous: Armats i Nit del SilenciAbans de la gran cita de demà divendres, aquesta mateixa nit de Dijous Sant el centre de la ciutat serà testimoni de dos altres plats forts de la Setmana Santa de Mataró.Es tracta de la sortida dels Armats de Mataró que a un quart de vuit del vespre van a recollir la bandera a Santa Maria i inicien una Desfilada pels carrers del centre de Mataró. Al punt de les vuit del vespre i repetint ubicació a la Plaça de Santa Anna es farà la tradicional exhibició de quadres, dit ‘Homenatge a la ciutat’ en la que els particulars romans, ‘Soldats de pau” per ordre del propi Papa de Roma, desfilen i mostren les seves arts.La gran notícia, però, del Dijous Sant d’aquest 2009 és la recuperació després d’un any oblidada de la processó de la ‘Nit del Silenci’ que arrencarà a la Plaça de Santa Maria a dos quarts de deu de la nit, amb les confraries de l’Oració del Senyor a l’Hort i de la Coronació d’Espines. L’any passat s’havia cancel·lat per poca participació però l’ímpetu de les confraries ha possibilitat el retorn.El barri de Cerdanyola acull avui, també, la seva processó amb els Jesús Nazareno i la Verònica i anunciada participació dels Armats.Per últim recordar el Via Crucis Interparroquial de demà, Divendres Sant, a les 7:30 del matí.