El camí de cada pas

Descobrim les entranyes de les germandats i confraries de la Setmana Santa mataronina

Les processons habituals per Setmana Santa són seguides per multitud de gent, la majoria creients, devots amb la seva fe a la religió catòlica. Els passos que durant aquesta època es mostren normalment pel casc antic dels municipis són iguals a moltes poblacions. Cada un, però, amb les peculiaritats de cada germandat i confraria. És per això que, arribats al punt en què el calendari ens marca aquesta festivitat, és el moment de descobrir la història i quines són les entranyes dels passos, els misteris i les imatges de la Setmana Santa mataronina.

 

Mataró va aprovar oficialment els estatuts de la Comissió de Setmana Santa de la ciutat el 2 d’octubre de 1988. Fins aquell dia però, formalment constituïda, aquesta Comissió ja havia actuat per fer redescobrir les processons a la capital del Maresme. De fet, feia quatre anys, que un petit grup de persones havien decidit “tornar a encendre la flama” i, fins i tot, al 1986 tirar endavant una primera processó de Divendres Sant. Aquella sortida inicial però, havia comptat amb tant sols la imatge de l’Oració a l’Hort, una imatge del Sant Crist cedida per la parròquia de Sant Martí de Teià i dos guàrdies civils de gala. Tant sols un any després a aquest fet, al 1987, es va donar el tret de sortida a la creació i recuperació de les germandats i confraries que coneixem avui en dia. Aquest any, unes 1200 persones participaran dels actes litúrgics.

• Armats d’aniversariEl tret de sortida a la Processó General de divendres 6 d’abril, el donaran els Armats de Mataró que, a més, estan d’aniversari. Fa poques setmanes van bufar les deu espelmes del pastís que commemoraven la desena d’anys que fa que tenen el guardó com a Patrimoni Cultural de la Ciutat per les seves desfilades. Els ‘caps de ferro’ -que se’ls anomenava al segle XVIII- tenen més de 300 anys d’història, malgrat això no treu mèrit a les bodes de plata del nomenament com a ‘Soldats de Pau’ per part de Joan Pau II. Qualificació que els hi va ser atorgada l’any 1986. Dins de la formació dels Armats però, no tots tenen la mateixa funció. En són 94 tot i que només una cinquantena d’aquests, són els que s’anomenen ‘Armats de llança’. Ells són els que s’encarreguen de portar a terme el que els mataronins defineixen com a ‘pas de fangar’ un pas ‘peculiar’ on es pica la llança a terra alhora que amb el peu dret i s’arrossega el peu esquerre a ritme dels timbals. Un pas no gaire corrent entre els armats de Catalunya, que és procedent d’Escòcia. Enguany però, els Armats de Mataró pretenien mostrar per primera vegada aquesta Setmana Santa un nou estàndard. Per motius econòmics i temporals finalment s’estrenarà pel cinquantè aniversari de l’escola Tor­re Llauder. I si per alguna cosa més també se’ls coneix, és per ser els encarregats de tirar endavant, any rere any, la Passió. Una representació que aquest 2012 també els ha fet bufar les espelmes, en aquest cas, trenta.

150 anys per recuperar tradicionsCom si es tractés de resseguir el què en serà la Processó General de divendres, darrera dels Armats hi trobarem la Confraria Oració del Senyor a l’Hort. Es diferencien de la resta per anar vestits tots de color blanc i amb caputxa i guants de color morat. Malgrat sortir a moltes processons, la més significativa per a ells és la de la Nit del Silenci del Dijous Sant. Una de les processons més característica de Catalunya. La imatge que porta la confraria es pot trobar actualment a l’església del Sagrat Cor del barri de Peramàs-Esmandies. A més a més, al seguici de la Nit del Silenci, la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors passejarà la imatge de la verge després de 150 anys.

•“El millor pal·li de Catalunya”La Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors, aquest any lluiran els seus millors vestits. I és que la Germandat arriba als 25 anys i ho celebra de forma especial. D’aquesta manera, la imatge de Jesús Captiu podrà sortir a la Processó General –malgrat semblar que en un primer moment no podria ser així-. Un misteri d’aquestes característiques requereix prop d’un centenar de persones que s’ha de sumar al de la imatge de Ntra. Sra. dels Dolors de la mateixa Germandat. Aquest últim pas, sempre el més aclamat a la ciutat, a partir d’aquest 2012 porta una nova estructura: “el millor pal·li de Catalunya” segons assegura el President de la Comissió dels 25 anys de la Germandat, Jaume Castells. Aquest nou pal·li, dissenyat per David Calleja, compta amb vint-i-una espases de plata i brodats d’or. Es tracta d’una peça molt valuosa que, el mateix Castells qualificava de “patrimoni humà” per l’esforç i dedicació que ha suposat.

 

•Intensitat i devocióLa Coronació d’Espines seguida de la Confraria de la Verònica precediran a la Hermandad Nuestro Padre Jesús Nazareno i Nuestra Señora de la Esperanza. Una germandat de les que mou més persones ja que és una de les més tradicionals a la ciutat de Mataró. Tot i que cada una de les germandats té els seus estils i tendències, el pas dels misteris es viu amb molta força i passió. Pels qui els porten i pels qui s’ho miren. Pels qui canten les tradicionals ‘saetas’, pels qui aclamen les imatges o pels qui aplaudeixen quan els portadors alcen els misteris a pes de braç. El moment de màxima efervescència, però, d’aquesta germandat, es troba al moment dels tradicionals ‘encuentros’ a la Plaça de Santa Anna, a la finalització de la Processó General. I sense moure’ns massa del fil conductor, qui millor representa el Via Crucis de la vida de Jesucrist és la confraria del Sant Crist de l’Agonia que es situa per darrera el pas de Ntra. Sra. de la Esperanza a la Processó General, seguida de la Confraria del Sant Crist de la Bona Mort -protagonista de l’acte de la recollida del Sant Crist del mateix Divendres Sant-, la confraria del Sant Sepulcre i la Hermandad Nuestra Señora de la Soledad. Aquestes dues últimes vetllen la popular Processó del Silenci.

•Nou misteri pel 2013I si aquest any els mataronins no podem gaudir d’un altre misteri no és perquè no hi hagi hagut esforç per part de la Comissió. Enguany, segons expliquen els mateixos membres organitzatius, es volia recuperar una de les tradicions més característiques de Mataró:  el pas del Carrer de l’Amargura on es veu la imatge del natzarè quan la seva mare el va a buscar. Es tracta d’un pas que es va perdre als anys 60 i que pertanyia a l’església de Santa Anna. A causa del mal estat actual de la imatge el misteri no ha estat a punt per ser redescobert aquest 2012.

 

•El recorregutLa Processó General sortirà de la Plaça de Santa Maria puntual a dos quarts de vuit del vespre, recorrerà el Carrer Nou, travessarà la Riera i caminarà pel Carrer Argentona. Baixarà pel Torrent, recorrerà el lateral de la Plaça de les Tereses i travessarà el Carrer Santa Teresa fins a arribar a la Plaça de Santa Anna prop de la mitjanit.

 

•El camí de cada pasAl llarg de la Setmana Santa però, les confraries, germandats i els Armats no només surten per la Processó General. I és que es programen diferents actes i processons per commemorar la vida de Jesucrist. Els actes es van iniciar el passat 24 de març amb La Passió al Pati de la Presó. Però no acabaran fins el diumenge 8 d’abril, amb la celebració de l’eucaristia del Diumenge de Pasqua a l’església de Sant Joan Bosco del barri de la Llàntia. Entre aquests dos dies s’hauran realitzat fins a set processons, deixant de banda els diferents Via Crucis previstos i altres actes relacionats que consten al programa i que a Mataró mouen milers de persones. Però si la Setmana Santa gira feina a les confraries i germandats també és precisament perquè cada una d’elles ret culte als seus misteris amb activitats organitzades de forma individual. És per aquest motiu, que de manera més íntima, els devots de fe interminable –o no- són cridats a seguir el camí de cada pas. {Processons de Mataró:4:Notícies relacionades}