La Processó símbol del "model Mataró"

Totes les germandats i confraries treuen els misteris al carrer, precedides pels Armats, en la gran cita de Divendres Sant

  • Cugat Comas // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 24 Març 2016 00:00

Cultura 2014/2015, Setmana Santa 2015 processó general

Tot preparat i prediccions meteorològiques que allunyen qualsevol amenaça de precipitació. Amb aquest caldo de cultiu es prepara Mataró per a la Processó General de demà divendres, un dels actes més populars del calendari en què es calcula que assisteixen desenes de milers de persones. No només mataronins, per cert. Cada cop té més anomenada la Processó mataronina i els registres de turisme de l'Ajuntament ja han detectat el fenomen. La Setmana Santa local atrau gent de fora i ho fa desplegant el seu model mestís, barreja de tradicions que conviuen en un mateix acte. Això és el que converteix la Processó de demà en el gran símbol que va merèixer ser considerat com a Patrimoni Cultural de la ciutat.

Amb el recorregut habitual que uneix les places de Santa Maria i Santa Anna, la Comissió de Setmana Santa tornarà a fer un esforç d'organització amb l'objectiu que quan sigui mitjanit tots els misteris ja hagin acabat la seva estació de penitència i l'acte es doni per acabat. Seran, doncs, quasi cinc hores de Processó General en el decurs de la qual es podrà veure les diferències i matisos entre les tradicions d'arrels més catalanes i les més andaluses que ensenyen els diferents passos.

La Processó General de Divendres Sant és Patrimoni Cultural de Mataró, com els Armats, la Missa de Les Santes i els Pastorets

Un esdeveniment massiu

De la mateixa manera que l'acte serveix per veure des de l'estil sevillà del Nazareno –portat per autèntics costaleros, sota del propi pas– a les vestes catalanes de la Coronació d'Espines o el dos Sant Crist, un com a pas i l'altre dut en bossa, la Processó és una successió de diferents moments. L'inicial, en una Plaça de Santa Maria curulla, n'és un d'especial encara que és recomanable evitar-ho perquè es col·lapsa de gent. També els quadres dels Armats en tot el carrer d'Argentona mereixen parar-hi atenció, o les saetes cantades a les imatges de les verges o l'arribada a Santa Anna amb els "encuentros" entre mare i fill.