Pol Codina és l'autor del Cartell de Les Santes 2013

Es tracta d’un baix relleu ple de figures representatives de Les Santes enmig d'una proposta acolorida i festiva

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 29 abril 2013 20:22

Cartell de Santes Pol Codina

Pol Codina és l’autor del Cartell de Santes per l’edició del 2013 amb una proposta de baix relleu ple de figures representatives de Les Santes com els gegants, les figures de foc, els Capgrossos o l’Àliga. La Comissió ha rebut l’obra d’aquest jove artista mataroní amb llargs aplaudiments. En el mateix acte s’ha donat a conèixer el nom del fotògraf, que serà Quim Puig, ja lligat a la Festa Major per la publicació d’un llibre sobre Les Santes el 2010.

Tridimensional
Es tracta d’una obra tridimensional, d’un baix relleu de metall en un fons verd, molt acolorit i festiu del qual neixen les figures de Les Santes: la Família Robafaves, la Momerota, la Momeroteta, el Drac, el Dragalió i els Nans acompanyats per les seves colles, així com els Capgrossos, l’Agrupació Musical del Maresme i tots els mataronins que mouen la festa. L’artista ha explicat que ha volgut recordar i homenatjar el cartell de l’artista Parés de Mataró d’ara fa vint anys en el que també hi apareixien totes les figures. Per últim, en la paraula Santes l’autor ha destacat la ‘T’ pintant-la de vermell sobre fons blavós fent referència a la bandera de Mataró i evocant alhora els orígens cristians de les patrones de la ciutat i de part del ritual festiu.

 

Codina ha expressat la seva il·lusió per l’encàrrec i ha assegurat que “el vaig acceptar inconscient de la responsabilitat i la transcendència que té el cartell”. En l’explicació de l’obra, Codina ha detallat que “l’objectiu era fer un cartell proper i alegre, fàcil de concepte pels més petits i que transmetés la vida pròpia que tenen Les Santes”. L’escultor ha volgut posar èmfasi, segons ha explicat, en el color i en la forma, fet pel qual ha escollit un baix relleu, ja que “era el millor suport on podia mesclar la meva capacitat escultòrica i l’art de la pintura”.

Codina, un jove escultor
Pol Codina és un jove escultor mataroní nascut el 1983 que va estudiar Batxillerat Artístic a l’escola Pia Santa Anna de Mataró. Més endavant, va ampliar els seus estudis en aquest camp amb un cicle formatiu de grau superior de Disseny Industrial a l’escola d’Art La Massana de Barcelona. Destaca per haver realitzat diversos treballs i exposicions sempre al voltant de l’escultura treballada amb ferro i altres metalls. Actualment és membre del cercle Dimarts del Llimoner.

Quim Puig, el fotògraf
La presentació de Can Palauet ha servit també per donar a conèixer el nom del fotògraf de Les Santes d’aquest any, que serà Quim Puig. Puig ha expressat l’emoció i la motivació que li suposa enfrontar-se a cinc dies de festa que han de quedar retratats: “vull fer alguna cosa original, diferent a la dels altres anys” .

Cartell de Santes i Fotògraf

Quim Puig és un mataroní adoptiu de Tordera que va estudiar el Grau Superior d’Imatge i So i que posteriorment va ampliar els seus estudis a l’Institut Fotogràfic de Catalunya. Puig és conegut a Mataró per la seva vinculació amb el món de la comunicació, ja que va treballar en diversos mitjans relacionats amb la ciutat i la comarca. A més a més, Puig ja té experiència en la festa, atès que el 2010 va publicar un llibre al costat de Nicolau Guanyabens amb Arola Editors titulat ‘Les Santes, festa major de Mataró’ per poder explicar amb detall en què consisteixen les Santes i com es viuen, amb una exposició dels elements culturals i amb una ressenya sobre els diferents actes de la festa.

Puig serà, a més a més, i com mana la tradició, l’autor de l’exposició de Santes que es podrà veure durant el juliol del 2014. Enguany, serà Ramon Manent l’encarregat de donar vida a la mostra que es podrà veure durant Les Santes a l’Ateneu amb les instantànies del 2012.