Més Santi, més Dissantes i més Festa Major

La segona edició del festival popular solidari comptarà el 26 de juliol amb Txarango i Strombers

  • Cugat Comas i Foto d'Anna Aluart
  • Dijous, 24 abril 2014 12:11

Disantes 2014

Les Dissantes del 2014 volen ser, encara, més sonades que les del 2013. En espera que el 5 de maig es doni a conèixer el cartell i que es coneguin més detalls de la Festa Major, la primera gran notícia que transcendeix de Les Santes és l’ascens de la jornada solidària popular que organitza la Fundació El Maresme, que passa del portal al cor de la festa, del 20 de juliol de l’any passat al 26, aquest 2014. Expliquen els mateixos interlocutors d’Ajuntament i Fundació que la valoració de la primera edició és molt positiva i per això han preparat una segona edició de la qual comença una campanya de difusió amb més de 90 dies d’antelació. La simpàtica figura d’en Santi torna a ser la imatge d’una moguda que accentua el vessant solidari dels dies més especials de l’any.

Aprofundir en la integració

Del 20 al 26. Les Dissantes de la Fundació El Maresme passen al cor de la Festa Major per, en paraules del gerent de l’entitat Albert Vidal “aprofundir en el sentit real i l’objectiu clar que no és un acte de gent amb discapacitat per si mateixos sinó una plena integració d’aquest col·lectiu amb la festa més gran que es fa a la ciutat, volem que la gent amb discapacitat es barregi amb tot tipus de gents en el marc d’una festa com Les Santes”.
Aquest és, doncs, l’objectiu d’una iniciativa que en la seva primera edició es va convertir, probablement, en la gran novetat i la imatge més impactant de la Festa Major amb la marea taronja de 12.000 persones participant de la ‘Flashmob’ amb la cançó ‘Jo sóc com tu’. La Fundació es marca ara com a objectiu superar aquesta xifra.

Matí lúdic, nit de festa

Si l’any passat les Dissantes es van dividir entre tarda-vespre i nit, aquest any abraçaran tot el dia i passen les activitats més familiars i lúdiques al matí del dia 26. “Volíem integrar-nos al màxim en el programa de Santes i per això separem les Dissantes familiars de les Dissantes concert que es programaran al Parc Central”, explica Vidal. Al matí hi haurà activitats familiars, jocs, una rifa solidària i un vermut popular a més del moment més esperat, la ‘Flashmob’ del ‘Jo sóc com tu’ que agafa tradició i aquest any ja té penjada a internet la seva segona versió, en format de vídeo tutorial de com ballar la cançó que per a aquesta ocasió ha enregistrat La Pegatina. La rifa i el vermut solidari, així com la venda de marxandatge –en els pròxims dies ja es podrà comprar la samarreta d’aquest any, en què del taronja es passa al groc– i les barres de la nit al Parc Central són les fonts de finançament de les que es dota la Fundació Maresme.

L’Ajuntament col·labora amb la iniciativa aportant tota la infraestructura que els actes requeriran i deixant marge a què la Fundació El Maresme pugui fer sostenible la festa amb els ingressos que recapti. “Els grups ajuden, que no vol dir que vinguin gratis, però hi ha una sèrie de despeses, i el nostre objectiu és ser sostenibles. Demanem a la gent que vingui, que col·labori, que compri les samarretes i les xapes i que pensi que la festa es fa per ser sostenible i que si queda un superàvit, serà amb un bon destí, com és la feina amb gent amb discapacitat” explica Vidal. El 2013 les Dissantes van generar més de 4.000 euros de superàvit que es destinen als propis programes de la Fundació. Les Dissantes les organitza la Fundació i l’any passat va mobilitzar 260 voluntaris.

El vídeo amb el tutorial de com ballar el 'Jo sóc com tu'

Si en la primera edició va ser el grup D’Callaos l’encarregat de cantar una cançó amb el ‘Jo sóc com tu’ de tornada, aquest 2014 és La Pegatina qui posa música al clam que uneix tota la ciutat rere la mirada d’en Santi. El grup de rumba ha fet la música, la lletra en col·laboració amb la mateixa Fundació i treballadors d’aquesta, ja han fet la coreografia que, seguint el tempo de fa un any, ara pertoca a escolars, entitats, gent de tota condició i famosos, d’aprendre a ballar per fer el vídeo promocional definitiu.

El ‘Jo sóc com tu’ de La Pegatina ressonarà el 26 de juliol al migdia en una flashmob multitudinària que enllaçarà en espai i temps amb l’inici de l’Esquitxadeta, convertit ja en acte clàssic de Santes. La coreografia, que ja es pot aprendre amb un tutorial a internet, recorre al llenguatge de signes com a base dels moviments.

Txarango

A la nit, Txarango i Strombers
Les Dissantes concert comptaran, com ja va avançar el Tot Mataró, amb Txarango com a convidats estel·lars. El grup presenta el disc ‘Som Riu’ convertits en un autèntic fenomen de masses que promet convocar centenars i centenars de persones. A l’escenari del Parc vell i abans que els DJs allarguin la nit fins a les Matinades també hi seran els Strombers, que sempre són sinònim de festa, la Banda Biruji i Clams, un grup amb 16 components que integra una coral pròpia amb discapacitats. Serà una nit completa, des de les onze de la nit i fins a les cinc de la matinada.