Jordi Lluch: “L'obra vol ser un esclat de sentits”

Entrevistem el director del Cor Ciutat de Mataró, promotor de l'espectacle "Carmina Burana"

  • Neus Masnou // Fotos: Daniel Ferrer /cedides
  • Dissabte, 20 Juliol 2019 07:11

Les Santes 2019, 19 Carmina Burana

El 21 de juliol el Teatre Monumental acull un espectacle basat en la famosa peça de Carl Orff: Carmina Burana. Amb la música a càrrec del Cor Ciutat de Mataró, dirigit per Jordi Lluch, i acompanyat de la coreografia de Maria Rovira per a Crea Dance Company, sorgeix un espectacle amb molta potència. Basada en uns cants del segle XII-XIII, l’obra representa l’esclat de la primavera i és un cant a la vida terrenal i al gaudi dels sentits.
Musicalment, l’obra comptarà també amb la participació de les corals Belles Arts de Sabadell, Regina de Manlleu, Rodamon i el Cor de Noies Adàmaris i l’Aula de Música Masafrets.

Com explicaries de què tracta la representació de Carmina Burana del dia 21? 

És una obra que ajunta estils molt contraposats, parteix d’uns cants del segle XII-XIII; Carl Orff els va localitzar en un monestir i va fer l’obra. Els va agafar i transformar en el seu propi llenguatge. L’obra manté una música una mica arcaica, però amb uns ritmes i una orquestració en clau contemporània.

Quines dificultats ha tingut muntar aquest espectacle en comparació d'altres projectes?

Carl Orff té la fama (i és veritat) de ser molt rítmic. És una obra que rítmicament té complexitat. Molts cantants ja la coneixien, però tot i així la feina ha estat difícil. Hem unit els cors de Sabadell, Manlleu i Mataró, justament pel 10è aniversari del cor. Hi havia dificultat perquè havíem de moure’ns d’un municipi a l'altre. Assajos cor i assajos dansa i ara estem fent ja assajos junts.

Com ha estat crear una obra que combina la música del cor amb la dansa?

En el mateix títol Carl Orff es diu que la música pot estar acompanyat d’imatges “màgiques”. L’obra vol ser un esclat dels sentits, de la primavera, l’amor, la festa. La dansa introdueix la imatge que el compositor mateix demana. És una coreografia que la Maria Rovira ha fet per a l’ocasió i acaba sent un espectacle que combina molt bé les dues coses.

Com ha estat el procés de preparar-lo juntament amb Maria Rovira?

Amb la Maria Rovira ens hem comunicat i enviat informació. Aquesta setmana ja estem assajant els dos junts, perquè fins que no ho veiem tot sobre l’escenari no podem veure la feina conjuntada.

Què caracteritza musicalment l’obra?

És una obra molt vital, amb una gran força. Trobem una música que esclata i no deixa indiferent.  L’obra és un cant de vida i d’esperança; un gran despertar. A l’època medieval no hi havia sensació de vida ni de llum, tot i així aquests textos, fets per uns monjos que pensaven diferent, canten a la vida.

"Serem 85 cantaires, més uns 30 de veus blanques i solistes" - Jordi Lluch

Què distingeix aquest espectacle d’altres versions de Carmina Burana?

Com que és el nostre aniversari, hem volgut fer una producció que no sempre tenim l’oportunitat de fer. Els cors solen ser de 20-30 persones, però en aquesta ocasió som 85 cantaires, més uns 30 de veus blanques i solistes. És una obra que a nosaltres ens ha vingut molt de gust fer per celebrar l’aniversari, i a més estrenem a la nostra ciutat. A banda, hem tingut l'ocasió de poder casar la nostra proposta amb la de la Maria Rovira; això ho farà lluir tot.

De forma resumida, què pot esperar de la representació qui la vagi a veure?

Moltes vegades anem a veure el Carmina Burana sentint que ja l’hem vist. Però cada cop és una cosa diferent, i segur que aquest espectacle serà diferent de qualsevol cosa que s’hagi proposat. Els cantants estaran situats a diferents llocs, no de l’escenari, sinó del teatre. El que volem és que la gent es deixi portar, que gaudeixin del so amb la música i de la vista amb la dansa.

21 de juliol


Espectacle 'Carmina Burana' - Teatre Monumental, 19 h