Jeroni Velasco: "La idea és passar-ho bé, tant nosaltres com el públic"

Entrevistem el representant de la Cobla Contemporània, que acompanyaran les sardanes a la plaça de la Muralla

Cobla Contemporània

La Cobla Contemporània farà 25 anys l’any vinent, i des que va formar-se el grup ja ha gravat 14 CDs. Amb la voluntat d’innovar la tradicional sardana i fer-ne una gran festa, van començar a versionar els temes musicals més coneguts del moment, fent els arranjaments al ritme i al tempo de la sardana, interpretant-les amb els instruments més singulars del país.

No sou una cobla típica. Per què?

Tenim de típic que la música que toquem es pot ballar amb la sardana convencional, però la principal diferència és que aquesta música la fem versionant cançons d’altres estils que arrangem com a sardanes. És l’estil que nosaltres anomenem Sardaxou. La nostra filosofia és tocar autors que estiguin vius, joves o no tan joves. Però no sempre toquem el Sardaxou, també toquem peces més tradicionals.

Versionant cançons tan populars com Despacito, fa que la tradició de la sardana arribi a un públic més jove?

La idea original de fer aquest tipus de sardana era passar-ho bé, tant nosaltres com el públic. Però sí que hem vist que gent que no té res a veure amb la sardana, encara que no la coneguin ni la ballin, quan comencem a tocar una melodia que ells coneixen es queden a escoltar. Al final, qualsevol organitzador que fa un acte el que vol és tenir la plaça plena, i aquí guanyem.

Cobla Contemporània

A més, a part del xou de la música, també introduïu altres elements.

El Sardaxou alhora tira confeti, fum, espuma... i també ens disfressem amb barrets. Això últim sí que fa que el públic més jovenet, la canalla en general, s’apropi més. A partir d’aquí, tot el que sigui sumar per la sardana i la cultura catalanes, endavant.

I que diríeu a aquells que pensen que les sardanes són una tradició que s’ha de conservar tal qual són?

De fet, segurament tenim molts detractors i és normal. Quan fas alguna cosa innovadora no a tothom li agrada. Nosaltres no neguem ni estem en contra de grans compositors, tot el contrari, sortim d’aquí, però és una altra manera de fer cultura catalana. I si som l’únic grup que fa aquestes versions, la sardana tradicional no es perdrà pas. A més, el segle passat, Pep Ventura, pare de la sardana moderna, ja ho feia. Agafava cançons de l’època i les adaptava a la sardana. No hem estat els primers a fer-ho.

I a més, sou una cobla solidària des de fa anys.

Des del 2007, participem cada any amb Mans Unides, a la seu que tenen a Sabadell. De la producció dels discos, un cop estan pagats, tots els guanys van dirigits a ells. I també col·laborem tocant a l’encesa d’espelmes que s’hi fa per Nadal.

26 de juliol


Ballada de sardanes amb la Cobla Contemporània - Plaça de la Muralla, 22 h