Fadó recuperarà l’obra més important de Taltabull

El projecte es presentarà al públic amb una gira de concerts durant la Setmana Santa de 2015

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 27 Agost 2014 11:59

Taltabull

Les set paraules de Crist’, entrenada el 1943 durant la Setmana Santa de Mataró, és una de les obres més importants del compositor Cristòfor Taltabull, personatge destacat de la música catalana de mitjans del segle passat. La peça no ha estat mai enregistrada i ara, més de 70 anys després, s’enregistrarà a la mateixa ciutat on Taltabull la va estrenar. Aquest és l’objectiu del projecte engegat pel tenor mataroní Josep Fadó, estudiós de l’obra de Taltabull d’ençà que fa quatre anys va conèixer l’estreta vinculació d’aquest compositor amb la capital del Maresme. L’enregistrament es farà a principis de 2015 i es presentarà arreu de Catalunya amb una gira de concerts coincidint amb la Setmana Santa.

“Quan em va arribar a les mans ‘Les set paraules’ em va cridar molt l’atenció el fet que la partitura fos a Mataró i no a l’arxiu de la Biblioteca Nacional on hi ha tot el fons de Taltabull”. Aquesta reacció davant la troballa va ser la que va tenir el tenor Josep Fadó durant una visita al museu arxiu de Santa Maria i que va donar el tret de sortida al projecte que ara lidera. Això va passar fa quatre anys i no ha estat fins als darrers mesos que el projecte ha pres forma. “Hi havia una mancança a l’hora de difondre l’obra”, apunta Fadó. ‘Les set paraules de Crist’ és una de les obres més destacades del compositor i mai havia estat enregistrada. A més, tots els elements que l’envolten afavoreixen el projecte.

“Està escrita per a orquestra de cambra i tenor solista. I jo soc tenor solista”, esclama Fadó. A més, afegeix es tracta de l’obra d’un compositor rellevant a mitjans del segle XX, gràcies a les seves experiències a França i Alemanya i a l’aprenentatge que rep d’autors consagrats com Max Reger o Claude Debussy.

Taltabull

La vinculació amb Mataró

L’interrogant que es planteja inicialment Fadó, la vinculació de Taltabull amb Mataró té resposta en el nom de Domènec Rovira, un jove alumne del compositor que l’introdueix en els cercles culturals de la ciutat i a qui el mateix Taltabull dedica una peça quan Domènec Rovira mor prematurament als 30 anys. ‘Comiat a l’Ànima’, l’anomena.
És també arran d’aquest personatge que Taltabull funda el cor del Cor Madrigalistes Iluro i entra en contacte amb la parròquia de Sant Josep, que és qui li encomana ‘Les set paraules de Crist’ “per fer més reeixida la celebració del Divendres Sant a Mataró”, explica Fadó. L’obra s’estrena el 1943 al Foment Mataroní i s’interpreta durant sis anys més.

El projecte Taltabull

El projecte engegat ara per Josep Fadó per recuperar i difondre l’obra de Taltabull culminarà la Setmana Santa de 2015. Està previst que l’enregistrament es faci al convent de Les Carmelites de Mataró durant el primer trimestre de 2015. La presentació es farà poc abans de la Setmana Santa, el 14 de març amb un concert al Teatre Monumental de la capital del Maresme.

Posteriorment se’n farà una petita gira de concerts a l’entorn de la Setmana Santa. Alguns dels llocs per on passarà el projecte serà el Monestir de Montserrat, el Festival de Música Sacra de Vic, el Festival de Pàsqua de Cervera i Barcelona. “Vull que el projecte tingui una dimensió global”, apunta Fadó. En aquest sentit, el tenor mataroní explica que no es conforma ni amb l’enregistrament ni amb els concerts. “Vull ser a Spotify a iTunes i allà on calgui” per poder difondre l’obra de Taltabull, afegeix. A més de ‘Les set paraules’, el projecte incorporarà altres peces per poder completar el repertori. Entre les peces que s’inclouran hi haurà ‘Comiat a l’Ànima’.