"El sector de la música és a l'UCI però ja no està intubat"

Parlem amb Jordi Gratacós, President d'Arc, en motiu del premi a la Festa Major de Les Santes

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 15 Desembre 2015 10:21

Foto de família dels premiats dels premis ARC

Què suposen els Premis Arc?

Posar de rellevància un cop l'any tot el que hi ha hagut d'interessant al nostre país. Són guardons que premien artistes i grups però també tota la part professional que treballa darrere els escenaris. Per això premiem per una banda els artistes que han fet gires i per l'altra els premis a la professió, com els premis a millor sala, millor auditori o millor festa major. Aquest és el tret identitari dels Arc.

Quin és l'estat de salut de la música en directe?

Estem a l'UCI, però ja no estem intubats. És allò que mèdicament se'n diu estable dins la gravetat. Crec que amb tot el tema de la crisi segurament hem tocat fons però remuntar costarà molt. Portem des del 2008 en baixada i el nostre sector va tenir una baixada d'activitat molt forta a tots els àmbits de programació. Hi ha una cosa important del sector musical i és que el gran promotor del nostre país no són empreses privades sinó que és l'administració. Hi ha més de 900 ajuntaments, cadascun amb la seva festa major grossa i petita, alguns teatres i auditoris, hi ha Diputacions, la Generalitat que ajuda els festivals... i tot això s'ha ressentit. Qui ha quedat tocat és el sector públic i per tant hem notat molt fort la crisi. Si entre totes les cometes hem acceptat retallades en educació o sanitat com no havien d'arribar al germà pobre que és la cultura. També és veritat que potser veníem d'estar dins una bombolla, pel que dubto que tornem mai a l'estat on érem fa 10 anys. Hauríem d'aprofitar ara per reordenar el sector.

Les Santes de Mataró estaven nominades per segon any i han guanyat el Premi. Amb quins criteris s'escull?

El primer pas per anar trobant els nominats és comptar amb la complicitat de diferents estaments, en el cas de festes majors ens obrim a les candidatures que presenten els mateixos ajuntaments. El segon sedàs el fan els experts i coneixedors que miren quines candidatures quallen. Altres paràmetres poden ser la distribució en el territori, si alguna nominació s'ha repetit, etcètera. Els quatre nominats finals els passem a votació entre els membres d'Arc que són crítics, promotors i mànagers que escullen el guanyador.

El premi servirà d'estímul per a Les Santes?

Els premis Arc són un motiu de satisfacció pels que guanyen i també és per esperonar els Ajuntaments a tenir en compte el sector de la música en totes les programacions. És una manera de dir que no prioritzin només aquells grups més comercials i coneguts sinó que vagin més enllà i programin altres tipus de música. El públic necessita una certa formació i, ja que els concerts acostumen a ser gratuïts, cal que s'incloguin alternatives a aquella oferta per la qual ja programaria un privat cobrant entrada. No es tracta tant de programar els números 1, allò fàcil, sinó també destinar el diner públic a uns grups que d'altra manera no tindria sortida.

La programació de Les Santes han tingut crítiques per poca variació estilística. És un criteri que es tingui en compte?

Els premis Arc ho valoren tot i creiem que una Festa Major ha de tenir un punt eclèctic i no pot tancar-se només a programar un sol estil de música i una llengua determinada, ha de ser un mirall de la realitat social del país, tant pels creadors com pel públic. No és bo que una Festa Major programi una sola branca.