Factea Produccions reviu 'Big Will Shakespeare!'

El muntatge de Quim Lecina es pot veure a La Seca Espai Brossa

  • Comas Soler
  • Dilluns, 16 Setembre 2013 11:37

Un moment de Big Will Shakespeare

Quan el darrer mes de juny el Festival Shakespeare que dirigeix la mataronina Montse Vellvehí va poder ressuscitar al barri del Raval de Barcelona de l'estat catatònic en què dos anys abans l'havia deixat l'Ajuntament de Mataró, ho va fer des de la Biblioteca de Catalunya i gràcies a la complicitat d'Oriol Broggi i la seva penya de La Perla 29. Condicionat per la conjuntura, però, el festival va tirar endavant amb fórmules en què actors i companyies hi van haver de posar coratge i compromís material a més de la seva lògica contribució artística.

En aquelles circumstàncies, Quim Lecina, experimentat actor, director, escriptor i professor de teatre, va assumir el risc de presentar-hi 'Big Will Shakespeare!', una peça confegida per ell mateix com un recorregut per escenes i personatges d'obres de l'autor de Stratford.

Represa i gira posterior

Malgrat l'èxit aconseguit en l'única representació que se'n va fer, 'Big Will Shakespeare!' hauria pogut topar amb l'escull de semblar un producte cenyit a l'avinentesa del festival i, per tant, amb poc recorregut. Per superar la contingència, ara Factea –la productora dels joves emprenedors mataronins Oriol Miras i Marc Molina– se n'ha fet càrrec i l'ha portada a La Seca Espai Brossa, el teatre del carrer Flassaders de Barcelona, on s'estarà fins al 6 d'octubre. Més endavant farà gira per Catalunya.

El muntatge de 'Big Will Shakespeare!' situa l'acció en una mena de taverna musical contemporània. Lecina l'interpreta conjuntament amb Montserrat Bertral, Anna Farriol i Berta Vidal, que reciten textos, canten i toquen, respectivament, el piano, el violoncel i el saxo. La direcció, a part també de Lecina, la signa Eva Hibernia.

El guió es basa principalment en fragments d'algunes de les peces més assenyalades del cànon shakespearià i està complementat amb comentaris i acotacions que l'endolceixen, inspirats en textos d'estudiosos de l'obra del gran dramaturg. De tot plegat en resulta una funció que ve a ser una singladura desenfadada i ocorrent. El caràcter marcadament elemental de les anotacions complementàries que s'hi fan contrasta, potser, amb les pautes massa escadusseres per situar convenientment els passatges literals que s'evoquen. Sigui com sigui, per fortuna el muntatge de Lecina ratifica un cop més una cosa ja sabuda: que revisitar Shakespeare sempre fa bon profit.

Més produccions
Per la seva banda, Factea estrenarà el 25 d'octubre a Can Gassol l'obra 'Meitat i meitat', del dramaturg australià Daniel Keene, amb una posada en escena de Moisès Maicas i protagonisme de Pere Anglas, tots dos també de Mataró.