‘Terra Baixa’ i ‘Els Veïns de Dalt’, al Monumental

El teatre bat un nou rècord d’abonats de cara al cicle ‘Teatre i Identitat’’

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 26 Agost 2015 13:38

Nova temporada Teatre Monumental

El Teatre Monumental segueix amb bon peu com una de les parades obligades per a tots aquells muntatges teatrals d’èxit que roden a Catalunya. El mataroní és un dels teatres catalans amb més abonats, per sobre del mig miler, que fan costat a la programació que la Direcció de Cultura hi programa per cicles lligats per un nom. A partir del setembre i fins a finals d’any toca ‘Teatre i Identitat’ com a reflex, segons la programadora Tere Almar “d’obres que recullen la identitat personal, la col·lectiva i la de país”. Cinc són els muntatges que es programen al Monumental, tres de teatre, un de clown en homenatge a Monti i la quota de dansa que tornarà a recaure en IT Dansa. Els grans noms tornen a ser protagonistes i especialment dos dels muntatges de més èxit de la darrera temporada barcelonina: ‘Els veïns de dalt’ i ‘Terra baixa’.


Després d’esgotar les entrades en la majoria de funcions al Teatre Romea, ‘Els Veïns de Dalt’ començaran precisament a Mataró la seva gira, que també es preveu d’èxit. Es tracta d’una comèdia que signa Cesc Gay i que compta com a gran reclam amb quatre actors de la talla de Nora Navas, Jordi Rico, Àgata Roca i sobretot Pere Arquillué. Obrirà foc el 19 de setembre i, depenent del ritme de venda d’entrades, Cultura es podria plantejar una segona funció el mateix dia com ja es va fer en la darrera tongada d’espectacles amb ‘El Crèdit’. La segona obra que es podrà veure serà una creació de Jordi Casanovas d’envergadura, ‘Vilafranca; Un dinar de Festa Major’. Són onze actors que recreen una família que es retroba durant diferents anys amb motiu de Sant Fèlix i, al voltant de la taula, es van donant diferents evolucions i relacions entre tots els personatges.

Lluís Homar fa quatre papers

El de Lluís Homar és un nom que no necessita cap tipus de presentació. Un dels actors més reconeguts del país es va posar en mans de Pau Miró perquè el dirigís, en solitari, al capdavant de tot un Terra Baixa. Homar fa quatre papers en aquesta versió del clàssic d’Àngel Guimerà en un muntatge que va captivar públic i crítica a Barcelona. Serà a Mataró el 6 de novembre.


Els dos darrers muntatges de ‘Teatre i Identitat’ seran Rhum i les darreres coreografies d’IT Dansa, la companyia de dansa sorgida de l’Institut del Teatre. Catherine Allard dirigeix aquest exercici que tancarà la temporada el 13 de desembre però abans hi haurà l’espectacle Rhum que Almar anticipa que “serà molt divertit i molt emotiu”. Rhum és l’homenatge que cinc clowns fan a Joan Montanyés ‘Monti' i de fet és l’obra en què treballava setmanes abans de morir.

 

Un ‘Fet a Mataró’ amb cinc espectacles

De setembre a desembre, en paral·lel a la temporada del Monumental, tornarà a brollar la inspiració i el talent local a Can Gassol de la mà del cicle ‘Fet a Mataró’ amb cinc espectacles. El cicle de creadors locals s’estrenarà amb l’espectacle ‘Gàbia’ de la companyia Jungle Low. Un dels seus membres, Toni Arteaga, explica que “sense cap paraula i amb un llenguatge universal com és la màscara i el gest parlem, posem sobre la taula un tema com és el de la violència de gènere”. L’espectacle s’ha gestat durant dos anys i farà dos passis, el 18 i el 20 de setembre. El segon espectacle tracta sobre els desnonaments. Andrés Cavallin ha creat “Wishful” inspirant-se en la música de Jorge Serraute i assegura que “és un exercici una mica nostàlgic, una reivindicació de tot el que queda al calaix de l’oblit quan hi ha un desnonament, tot el que es perd”.

L’espectacle de clown de Fanny Giraud a ‘Juntos’ i Moi Jordana dirigit per Jordi Aspa en un número de circ a The Vals Paper se sumen a una programació que tornarà a fer ballar la ballarina gegant de la companyia Antigua y Barbuda en una cercavila de carrer en col·laboració amb les acadèmies de dansa de la ciutat el dissabte 14 de novembre.