Laia Arnau, realisme màgic

Pintora i artista

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 28 Agost 2013 17:59

Perfils, Laia Arnau

Colors i històries. Així és com es pot resumir el món pintoresc de Laia Arnau, una pintora i artista mataronina amb una àmplia i variada trajectòria al darrere. Endinsada de ple en la pintura des de fa nou anys, l’origen del seu gust per l’art ve de molt més enrere. “De petita estava sempre avorrida i només dibuixava”, explica Arnau. Per això, quan va finalitzar els estudis de COU va posar-se a estudiar tres anys de disseny tèxtil “perquè volia fer servir l’eina del dibuix creatiu”. Després, “em vaig apuntar a una cooperativa d’il·lustradors de Barcelona a fer il·lustració per publicitat sobretot, però també per editorial”.

Va ser aleshores, amb 25 anys, quan va cursar la llicenciatura de Belles Arts i la pintura va acabar vencent la il·lustració. Arnau detalla que “amb el disseny tèxtil i la il·lustració em guanyava un sou que per aconseguir-lo només pintant era incert, però quan van néixer els meus fills em vaig veure incapaç de seguir amb tot”. Va aflorar així la seva passió: un món colorista, semi-realista i ple d’històries: “m’agrada explicar històries i he triat la pintura per fer-ho”.

El procés creatiu no és per res senzill i és que Arnau assegura que “el meu cap va molt de pressa i pinto per necessitat”. Descriu la seva pintura com un “món colorista oníric ple de realisme màgic”. Segons Arnau, “la fotografia és una molt bona font d’inspiració, però totes les coses que faig em serveixen per convertir-les en obres d’art”.

Unes obres d’art, les d’Arnau, que han començat a popularitzar-se. L’Associació Sant Lluc per l’Art va ajudar-la a arrencar. Teresa Roig, Miquel Faidella o Isabel Llaquet són noms que Arnau anomena quan recorda els seus inicis, Ara, té “ganes de volar” i la primera parada serà una exposició a la galeria ‘El Quatre’ de Barcelona a la primavera.

El gravat, l’altra cara

Laia Arnau oferirà una sèrie de tallers monogràfics de gravat a ‘La Carboneria’
La pintura no és la seva única passió. En una altra mesura, però, el gravat també ocupa part del seu temps. “Jordi Rosés i Pilar Lloret m’han ensenyat tot el que sé sobre gravat, són els meus mestres”, explica Arnau. Fa set anys que treballen plegats fent gravats.
A més a més, l’artista té un taller, ‘La Carboneria’, un espai familiar on treballava la seva mare: “ella venia carbó i al taller on ara treballo encara s’hi conserva el sostre de volta i les anelles on es penjava antigament el carbó”.
Ara, la seva idea és “oferir unes classes pràcticament particulars”. Arnau, tanmateix, el que vol és “fer de guia, ajudar la gent a convertir una idea que tinguin en ment en realitat”.

Apunts

Defineix-te
Sóc molt tossuda i molt constant.

Un llibre
‘Una habitación propia’ de Virginia Woolf.

Una pel·lícula
‘El cielo sobre Berlín’ de Wim Wenders.

Un viatge
M’encantaria anar a l’Índia pels seus colors.

Una obra d’art
‘Vista de Delft’ de Johannes Veemer.

Un pintor
Paula Rego.