Jordi Clapers, el gust pel mar

Jordi Clapers vol fer la volta al món en un veler, en solitari i sense escales

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 06 abril 2016 19:12

Perfils 2014/2015, perfils -Jordi Clapers

“Vull fer la volta al món en un vaixell de fusta, en solitari i sense escales”. Un viatge a punt de fer-se realitat que per a molts és una bogeria, però que per a Jordi Clapers és un somni.
“Fa deu anys que tinc el projecte de fer la volta al món al cap”, explica Clapers assegut a un dels pocs espais “de comoditat” de l’Augusta, un veler Griffith que es convertirà en el seu únic company de viatge. Després de fer la seva tercera travessia per l’Atlàntic Nord, Clapers, es va adonar que estava preparat.

D’aleshores ençà han passat molts anys, durant els quals s’ha dedicat a restaurar el vaixell i a adequar-lo per a un viatge d’aquestes característiques. Ara, al Port de Mataró, segueixen els treballs perquè d’aquí a uns quants mesos, l’Augusta i en Jordi puguin salpar al mar.
“La idea és fer la volta al món natural, és a dir, només per l’hemisferi sud”, per tant, sortint des de Catalunya “creuant l’Estret de Gibraltar, fent la baixada de l’atlàntic cap a Brasil per arribar a Sud-àfrica, des d’on començarà el recorregut per l’Índic”, indret on pot trobar les primeres tempestes. “Després es tractarà d’arribar fins a Austràlia i Nova Zelanda per entrar al Pacífic i travessar el Mar de Hoces, pels volts del desembre o el gener i encarar la recta final de l’Atlàntic per tornar, finalment, a El Masnou”.

Seran, segons els càlculs de Clapers, uns sis o vuit mesos. Com se sobreviu en solitari? A quines pors s’enfronta? Aquestes són les primeres preguntes que un es fa quan sent la història de Clapers. Tanmateix, el seu relat és ben diferent: “La gent té una idea molt equivocada del que és navegar”. Clapers assegura que "tothom es focalitza en els drames, els problemes i la soledat", però el millor de tot és que "t'integres amb la natura i n'acabes formant part".

“Em moro de ganes de marxar, però tinc molt clar que ha de servir per a alguna cosa més"

Viatge amb finalitat social
"Sempre he pensat que havia de servir per a alguna cosa, aquest viatge", afirma Clapers. Per això, durant el viatge portarà quatre caixes de vi a bord que subhastarà un cop torni a terra. "Els diners que en traguem aniran destinats a associacions i grups que ajuden a arreglar el món, tant a persones, com a animals".

APUNTS
Defineix-te: Somniatruites
Un mar: L'Atlàntic Nord
Un vaixell: La difunta Tho Pa Ga  
Un viatge: Les Açores
Un referent: Bernard Moitissier
Un somni: Fer una travessia sol de mil milles per Alaska