Joan Rovira, el batec dels Armats

És president i cap de banda dels Armats de Mataró i el director de La Passió

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 28 Març 2018 10:13

Perfils 2017/2018, perfils-joan rovira

El cap de setmana passat els mataronins i mataronines van poder gaudir d'una nova edició de La Passió: els últims dies de Jesús. Es tracta d'un espectacle amb molts anys d'història que ha passat per diversos espais de Mataró i que des del 2015 es pot veure a l'Hort del Rector de Santa Maria sota la direcció de Joan Rovira. Després de molts anys fent la representació al pati de la Presó, necessitaven un nou lloc per fer-la i van voler fer un gir a l'espectacle jugant amb l'espai d'una manera diferent. Van optar per utilitzar l'escenari com a eina “perquè el públic participés més de l'obra”, comenta.

Rovira és Armat des del 1981 i des de llavors mai ha deixat de desfilar. Es tracta d'una afició que va heretar del seu pare, el qual va ser-ne membre durant anys i va estar-hi molt implicat. Actualment Rovira és el cap de banda i, a més, des de fa menys d'un any és el president dels Armats i treballa per representar l'entitat i prendre les decisions pertinents. Com a cap de banda, a més, explica que és “qui marca els encreuaments i qui guia amb el toc de timbals”.

Els Armats de Mataró van néixer fa diversos segles i, de fet, en la documentació de la Confraria del Santíssim Sagrament o Minerva, conservada en el Museu-Arxiu de Santa Maria, és on es pot veure la primera prova de l’existència dels Armats, la qual data de l’any 1705. A més de desfilar durant la Setmana Santa i de muntar anualment l'espectacle de La Passió: els últims dies de Jesús, els Armats també participen d'altres activitats al llarg de l'any com, per exemple, als pessebres vivents d'Òrrius o de Calella i als Pastorets de la Sala Cabanyes. De fet, Rovira no només ha actuat als Pastorets, sinó que declara ser un amant del teatre i la música en general.

Rock amb Johnny Papa's
Al llarg dels anys Rovira ha participat en espectacles de la Sala Cabanyes com 'Pirates' i el 'Mag d'Oz'. També va tenir una banda de rock fa uns anys coneguda a la zona: Johnny Pappa's. Formada per Jaume Soler, el guitarrista de Sopa de Cabra, Juli Manté, David Puig i Joan Rovira a la veu, Johnny Papa's va ser una formació musical que l'any passat es va retrobar per celebrar el seu 20è aniversari amb un gran concert a la Sala Clap.

APUNTS
Defineix-te: Clar i català
Un llibre: El senyor dels anells
Un somni: Que no hi hagi persones empresonades per les seves idees i que tinguem un govern democràtic de veritat
Un referent: El meu pare
Un repte: Que els Armats siguin més reconeguts a la ciutat.