Montse Estrems, la fotògrafa polivalent

La mataronina és l’autora del cartell de Setmana Santa d’enguany

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 20 Març 2019 16:08

Perfils, 2017/2019 - perfils-montse estremsMontse Estrems va créixer envoltada de rodets i àlbums de fotografia. Aquesta mataronina, néta d’un “visionari que retratava la seva dona amb corbata i pantalons”, va endinsar-se al món del disseny gràfic el 2007, per superar anys després els estudis de diplomatura a Barcelona.

Amb la formació necessària i els coneixements a la motxilla, Estrems ha treballat a diverses empreses, va ocupar el càrrec de directora de màrqueting al grup Nolla i també ha experimentat els avantatges i inconvenients de ser freelance.

Des de fa 12 anys, la fotògrafa gaudeix amb una feina que qualifica com a “molt diversa” i en la qual “no t’avorreixes mai”. A banda de retratar tot tipus de públic, Estrems també accepta de bon grat altres encàrrecs, com ara el disseny de pòsters. “És la millor manera de resumir en una sola imatge un context o una història”, afirma.

"Tenia molt clar que la figura principal havia de ser la Mare de Déu dels Dolors"

Emoció i respecte
De fet, la mataronina és l’autora del cartell de la Setmana Santa d’enguany, edició que coincideix amb el 325è aniversari de la congregació. “Tenia molt clar que la figura principal havia de ser la Mare de Déu dels Dolors i que havia de sortir retratada en fotografia”, explica Estrems. En aquest cas, la inspiració no va trigar a arribar: “Quan entres a la capella, experimentes tot tipus de sentiments, com ara el dolor i el respecte”.

Per a ella, l’ús del blanc i el negre van ser necessaris, doncs “són la millor manera de plasmar que després de la mort hi ha vida”. A més a més, Estrems també ha maquetat i dissenyat el llibre històric dels Armats de Mataró junt amb el seu autor, l’Hèctor López Silva, una obra que presentaran el pròxim 6 d’abril. A banda d'això, si ens remuntem a només un any enrere, la fotògrafa va guanyar el premi del jurat  del Cartell Alternatiu de les Santes 2018.

Una professió devaluada?
“La fotografia es va devaluar moltíssim amb l’aparició dels smartphones, però penso que la generació que puja torna a valorar la professió”, afirma Estrems. Per a ella, la millor mostra d’això és que “als joves els agrada fer fotos amb càmeres bones i cuiden els detalls”.  

Actualment, Estrems està oberta a futurs projectes. Tanmateix, la mataronina lluita dia a dia per poder compaginar la seva vida professional amb la personal. “Ser mare ho complica una mica tot, ja que has de treballar força com a freelance o a mitja jornada per aconseguir les teves fites”, conclou.

APUNTS:
Un referent: El meu avi, que tenia una "visió futurista" de la fotografia
Una pel·lícula: Qualsevol de Tarantino o Miyazaki
Un viatge: Japó
Un repte: Ser mare treballadora i poder arribar a tot arreu
Un somni: Dissenyar el cartell de Les Santes