Can Fugarolas: de concessionari a espai social, cultural i creatiu

Quatre col·lectius mataronins han decidit sumar esforços per aconseguir un lloc propi

  • Marta Gómez // Fotos: Eduard Cot
  • Dijous, 28 Novembre 2013 12:44

Ciutat, can fulgarolas 1

El faran anomenar el “Taller de reparacions culturals, socials i sostenibles” tot i que de moment només hi traginen amunt i avall deixalles i materials diversos. Quatre col·lectius de Mataró han decidit llogar un antic concessionari a l’edifici Can Fugarolas. El volen rehabilitar per instal·lar-s’hi i, així, reconvertir-lo en un enorme i nou espai social, cultural i creatiu ple d’iniciatives, projectes i activitats en ple barri de l’Havana.


El nou espai de creació cultural que s’està gestant al barri de l’Havana de Mataró està movent a molta gent. Prova en són les xarxes socials que bullen amb la demanda i conseqüent resposta de voluntaris que donen un cop de mà a la iniciativa. Es tracta de l’edifici Fugarolas del carrer Tolón –amb 4.000 metres quadrats-, que després d’haver estat tancat durant molt de temps, ara l’han llogat quatre col·lectius: Cronopis, el Taller d’Idees, un estudi audiovisual i un viver d’empreses coworking.

La necessitat

Qui necessitava un espai i de forma ràpida era Cronopis, que treballen per la promoció i desenvolupament del circ a la ciutat. Ells ja van ser traslladats de la fàbrica Can Fàbregas al juny del 2008 i van haver d’instal·lar-se al carrer Xurruca. Ara, tornaven a tenir data de caducitat al lloc on eren: 1 de desembre de 2013. Havien de marxar de l’espai on es trobaven amb tot el que això suposa per a un centre de creació de circ. I buscar-ne un no ha estat fàcil. De fet, finalment, no ha pogut ser un equipament municipal com semblava que seria des d’un principi. Però aquest fet, sembla, no ha complicat gaire les coses. “Quan el vam veure ens va captivar perquè encaixava perfectament amb el nostre projecte”, assegura Marina Montserrat, membre de Cronopis. Un projecte que fonamentalment busca alçada i amplada pels cursos de circ d’artistes professionals i amateurs, pel circ en família i pels espectacles de les companyies que fan residència a l’espai Cronopis. Cronopis ja està fent el trasllat tot i que la nova nau encara no està enllestida.

Ciutat, can fulgarolas 2

La dificultat

Però Cronopis llavors, ja es va adonar que d’espai segurament n’hi sobrava i que el lloguer era massa elevat per assumir-lo individualment. I com que els amics de veritat sempre són al costat, a Cronopis només li va caldre mirar al voltant per veure que ja tenia qui l’ajudaria. “Nosaltres estem repartits per la ciutat, necessitem tenir centralització en un punt concret i volíem treballar en xarxa”, justifica Marta Dalmau, membre del Taller d’Idees. “Jo tenia un somni: barrejar l’empresa amb les arts escèniques i vaig veure la meva oportunitat”, diu Ricard Jornet, membre del viver d’empreses coworking. És així, doncs, com amb el Taller d’Idees, el viver d’empreses i l’estudi audiovisual conjuntament amb Cronopis es van plantejar el lloguer de tota la nau Fugarolas. “Hem de dir que no és un projecte municipal és un lloguer convencional, un projecte autofinançat i autogestionat, que és amb el què creiem”, confirma un dels membres de l’estudi audiovisual, Jordi Aliberas.

No és un projecte municipal és un projecte autofinançat
i autogestionat

Divisió d’espais

A la planta baixa es preveu que hi hagi tot l’espai de creació de circ de Cronopis, que és on el sostre és més elevat i això els facilitaria la feina. També hi hauria el Taller d’Idees a un altre extrem mentre que al mig els primers esbossos hi situen una zona multidisciplinar. En la mateixa planta està previst que hi hagi un espai escènic per a representacions de teatre i música i la possibilitat d’un bar-cafeteria d’ús intern. A un altre espai reservat de la mateixa superfície es creu que hi haurà l’estudi audiovisual.
La planta subterrània en un principi es destinarà a l’ús de magatzem tant per a les companyies de circ com pels col·lectius que ho necessitin. Hi ha la intenció que hi hagi una zona de taller de bicicletes, fusta i ferro, un espai reservat per a un grup d’artistes plàstics i una sala de dansa. Tot plegat però, encara sobre la taula i pendent de la voluntat dels grups de persones i col·lectius.
Pel que fa a la primera planta es destinarà tota al viver d’empreses on es preveu que hi hagi 8 o 9 mòduls per a capacitat de 8 persones cadascún, amb ordinador i xarxa wifi disponible, a més d’una sala de reunions. L’espai també posarà a disposició una impressora compartida convencional i una en 3D. “A més volem donar oportunitat a 8 persones que vinguin gratuïtament durant 6 mesos per arrencar els seus projectes empresarials, sempre que s’adeqüin a la nostra filosofia de tenir una vessant social, tecnològica i/o de sostenibilitat”, destaca Jornet.

El segon pas

L’entrebanc més desagradable segurament és el què ja està pràcticament passat. I és la recollida de deixalles i materials deteriorats que el mateix antic concessionari encara contenia a l’interior. Desenes de voluntaris han col·laborat en l’últim mes i mig en la retirada de les escombraries que, en algunes zones, encara està per acabar. I és que la nau, a més de ser abandonada, ha estat víctima de robatoris durant tot el temps que ha estat tancada. Hi falta tot tipus de conductes i tubs de coure i ferro que hi havia hagut en tot el recinte. Per això, també caldrà reformar-la.

Ciutat, can fulgarolas 3

Les reformes

La nau, pel que fa a l’estructura, sembla que no té cap problema. Necessita, però, reformar la coberta que podria filtrar aigua de la pluja i els lavabos, molt malmesos pels robatoris. Tota la instal·lació elèctrica, la de l’aigua i la col·locació de la majoria de vidres de les finestres també són coses que des del “Col·lectiu Can Fugarolas” ja treballen per solucionar. I per pagar-ho ja han assegurat que buscaran noves fonts de finançament. A banda, però, fan una crida a la recollida de materials com pintures, cables, làmpades, sofàs, taules, cadires, etc. que no s’utilitzin per tal de reaprofitar-ho al nou Can Fugarolas.

El nou Can Fugarolas

Però quan es podrà gaudir del nou espai? “La idea és que el projecte arrenqui amb molta més força per Nadal i de cara a principis de la primavera de l’any vinent estigui tot en funcionament”, contesta Aliberas. Qui també espera amb expectació que es posi en funcionament són els veïns del barri de l’Havana, que sembla que han rebut el projecte amb molta il·lusió. “A qualsevol veí li agrada més tenir vida al costat de casa que no una fàbrica tancada i plena de brutícia”, assegura Montserrat. Un espai doncs, format per la col·lectivitat i que, repercutirà d’una manera o altra, en tota la ciutadania.

Ciutat, can fulgarolas 4

Destacat
El nou espai cultural i social comptarà amb una gran zona exterior. Des del nou projecte Can Fugarolas es pretén obrir al barri tot aquest espai –igual com les instal·lacions-. “La nostra voluntat és que vinguin, el pati pot ser molt adient per crear propostes veïnals”, diu Montserrat. “Hem plantejat aquest espai amb horts urbans, una banda per fer exhibicions a l’aire lliure i una altra part com a plaça potser per a nens i nenes”, explica Aliberas.