Ball de Gitanes: projecte de ciutat

L'edició d'aquest 2016 serà el pròxim 6 de febrer a les 11.30h a la Plaça de Santa Anna

  • Marta Gómez // Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 01 Febrer 2016 12:03

Cultura 2014/2015, Ball de gitanes 1

Tots coneixem el Ball de Gitanes de Mataró. Vesteixen amb la bandera local i ballen a ritme de La Principal de la Bisbal. Amb l'arribada del Carnestoltes també arriba aquest ball que sembla que podria tenir vinculació històrica amb aquesta època de l'any. El Ball de Gitanes de fet, sembla que era el ball social del Carnestoltes.
Per la pròxima ballada, el dia 6 de febrer, s'ha treballat molt la inclusió a la ciutat i, tot i que en aquests moments el ball consta de 36 parelles, segueixen reclamant que es tracta d'un projecte de ciutat que creuen que tothom s'hauria de fer seu. Mentrestant aquesta demanda no s'acaba de consolidar, els dansaires segueixen fent d'amfitrions de la ciutat allà on ballen. Només el 2015 han fet més de 20 sortides. Descobrim qui són, com treballen i com es prepara la 7a ballada del Ball de Gitanes de Mataró.


L'Associació Cultural i d'Esbarjo Mestres del Gai Saber, és una de les associacions de pes de la ciutat que en aquests moments segueix organitzant diferents activitats lúdiques i festives.  De fet, segurament és més coneguda per l'organització del Ball de Gitanes i, més recentment, del Mataró Dansa.

El Ball de Gitanes és la cirereta del pastís de l'entitat i aquest primer cap de setmana de febrer, el dia 6, ja està prevista la setena ballada a la Plaça de Santa Anna amb La Principal de la Bisbal. Un acte molt concorregut que s'emmarca amb els actes de Carnestoltes de la ciutat i en el que volen que encara hi participi més gent.

"Volem que el Ball de Gitanes sigui un projecte de ciutat de tots i per a tots”

De tots i per a tots

El Ball de Gitanes es va pensar com una nova organització de la ciutat que tenia la finalitat de ballar gitanes. Però la idea no només era aquesta: "Volem que sigui un projecte de ciutat", assegura la Presidenta de l'associació, Eva Ribas. Un projecte "de tots" i "per a tots" en el qual tothom s'hi pugui implicar. De moment s'està aconseguint pas a pas i a poc a poc. "Cal més implicació per part de l'Ajuntament", assenyala Ribas que també creu que "Mataró s'ha d'acabar de fer seva aquesta tradició". Una tradició que, des de l'organització també consideren que evolucionarà quan tingui un local social propi.  
Inicis complicats

La primera referència d'una colla de Ball de Gitanes a la ciutat de Mataró és del 1921 tot i que un temps després es va perdre la pista. L'any 2009 es va observar que la pràctica seguia en altres municipis i va fer pensar que a la ciutat de Mataró s'havia de recuperar. La presentació oficial del Ball de Gitanes de Mataró es va fer el 2 de maig de 2010 a la Plaça Santa Anna amb l'apadrinament de les colles de gitanes de Sant Esteve de Palautordera, Sant Celoni i la colla Giola de Llinars del Vallès.

En la primera edició del Ball de Gitanes, aquell 2010,  a Mataró tan sols hi havia 8 parelles de dansaires. A mesura que s'ha anat estenent aquesta pràctica i des que l'associació ha insistit a obrir les portes  als seus assajos per difondre la seva tasca, han arribat a un total de 36 parelles.

Cultura 2014/2015, Ball de gitanes 2

Música local

L'acompanyament musical del Ball a la plaça va, des de fa tres anys, a càrrec de La Principal de la Bisbal, que interpreten la música pròpia de les gitanes de Mataró. Unes partitures molt especials que van costar de recuperar i treballar intensament per part de la colla de gitanes.

El Ball de Gitanes té entre 14 i 15 danses pròpies, recollides al disc "Ball de Gitanes de Mataró" editat el 2013.

Ball de Gitanes 2016

Des de l'organització cada any volen fer un pas més. I no un pas qualsevol. Per a aquesta edició en tenen preparat un de molt important per a la reputació de la colla. I és que han decidit que a partir d'aquesta setena edició proclamaran cada any el gitaner o gitana honorífica de Mataró. Per a aquest 2016 s'ha escollit a la reconeguda i popular xef Carme Ruscalleda que, a més a més, és Maresmenca i asseguren que també molt amant de les gitanes. Des de l'organització ja han anunciat la seva presència durant el ball.

Una de les novetats d'aquesta edició és que la corranda de joves, és a dir, el grup de joves que ballen gitanes, per primer any mostraran tot el treball que han fet en solitari al llarg dels darrers mesos. És cert que en l'edició de l'any passat ja hi van participar però encara portaven un coreògraf. Aquest any s'ho han preparat tot ells sols i ballaran, com els adults, a ritme de La Principal de la Bisbal.

Indumentària mataronina

Els vestits dels balladors del Ball de Gitanes de Mataró són dissenyats i creats per Pau Fernández, indumentarista de professió. Els vestits es caracteritzen per portar els colors de la ciutat, el blau marí del mar i el vermell de la Creu de Sant Jordi. Les dones vesteixen faldilla, mocador a la cintura, camisa blanca i armilla mataronina, mentre que els homes vesteixen amb pantalons i camisa blancs, armilla blau marí i vermella i barret també amb els colors de la ciutat.

Concurs d'Instagram

Com en l'edició de l'any passat, per a aquest 2016 també s'ha organitzat un concurs d'Instagram. Es tracta  de poder fotografiar el Ball de Gitanes i penjar les imatges a la xarxa social Instagram amb l'etiqueta #clicgitanes16. El jurat, que està format per professionals del món de la fotografia i un membre de l'organització, escollirà tres fotografies que seran premiades. El primer premi del concurs s'emportarà un curs de fotografia a l'escola ISO 1600 Studio i una ampliació de la mateixa fotografia guanyadora que anirà muntada sobre cartró ploma. El segon premi s'emportarà un sopar al restaurant El Fanalet per a dues persones. I per últim es concedirà un accèssit a una tercera fotografia que guanyarà un CD del Ball de Gitanes. La decisió final es farà pública el dia 10 de febrer a través del web de Mestres del Gai Saber i també en el seu Facebook i els premis es lliuraran la nit del 12 de febrer a la Capvuitada, un sopar espectacle que organitza la mateixa organització.

Cultura 2014/2015, Ball de gitanes 3

Rebombori gitanero

I abans que tot comenci i la música comenci a sonar les gitanes sortiran al carrer. Serà aquest dissabte, 30 de gener, per anunciar per tots els carrers de la ciutat el Ball de Gitanes del pròxim cap de setmana.