De les Illes al Tecnocampus

Més de 50 alumnes de les Balears viuen i estudien a 300 quilòmetres de casa seva

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Març 2017 11:45

Especials 2017, tecnocampus-illes

Més de 50 estudiants del Tecno­campus de Mataró provenen de les Illes Balears, el grup d’alumnes més nombrós d’entre els que vénen de fora de Catalunya.
Aquesta setmana al Tot Mataró ens apropem a aquests joves per conèixer la seva experiència i ens preguntem si hi ha una connexió entre Mallorca i Mataró i els motius pels quals la comunitat balear és tan extensa al parc universitari del Maresme.


Prop d’un 2% dels estudiants actuals dels diversos graus impartits al Tecnocampus de Mataró vénen des de les Illes Balears: Mallorca, Menorca i Eivissa. Tenint en compte l’àmplia varietat de graus i d’universitats existents a tot el territori, situades a Barcelona o altres grans ciutats catalanes, ens preguntem quin és el motiu que condueix aquests joves fins a Mataró, descobrim la seva experiència en aquesta ciutat de prop de 125.000 habitants i parlem d’una problemàtica comuna en tots ells: trobar pis per compartir a la ciutat.

Elecció o atzar?
Dels prop de 3.100 alumnes de la universitat de Mataró, un total de 52 procedeixen de Mallorca, Menorca i Eivissa, una xifra considerablement alta. Segons Jaume Teodoro, Director General del centre, “la presència d'estudiants de ses Illes es nota al Tecnocampus i rara és la classe en què no tens un o dos alumnes d’aquesta zona”, comenta.

Considera que un dels motius del creixement d’alumnes de zones allunyades de Mataró, com és el cas de les Illes Balears, ha estat propiciat “per l'oferta de graus al Tecnocampus que no s’imparteixen a altres universitats” com, per exemple, els graus de Videojocs, el de Mitjans Audiovisuals o el de Logística. A més, opina que als estudiants vinguts de fora els agrada molt la ciutat “per ser relativament petita” però al mateix temps prou gran per oferir activitats variades.

Especials 2017, tecnocampus-illes

La Maria Yquem Sauerchell és una jove estudiant de tercer d’Infermeria al Tecnocampus vinguda des de Mallorca, que viu a Mataró. Una de les seves companyes de pis, Maria Pons, és una menorquina que estudia el grau de Màrqueting per, segons explica, diversos motius: “la carrera estava més especialitzada en màrqueting digital” fet que l’atreia. Una altra motivació va ser la nota, que era més baixa que a les universitats de Barcelona i, per últim, afegeix que “com que véns de Menorca, és més fàcil adaptar-te a una ciutat petita que no a Barcelona”, fet que la va acabar de convèncer.

"Molta gent no sap on està Mataró però estem bé, tenim els nostres amics i no necessitem anar a Barcelona"

Una situació parcialment diferent és la que va portar a la Petra Riera, exestudiant d’Infermeria, a traslladar-se a Mataró. Explica que venir no era el seu pla inicial perquè el seu objectiu “era anar a Barcelona a estudiar, però no vaig entrar-hi per nota”. Així que com a segona i tercera opció va posar Mataró i Vic. “Vaig poder accedir a aquestes dues universitats i em vaig decidir per Mataró per proximitat a Barcelona i per clima”, comenta. A més, les bones referències del Tecnocampus rebudes per part d’una familiar que hi estudiava, la van portar a Mataró.

En el cas d’en Marc Gual, la decisió de marxar de Palma de Mallorca cap a Mataró va ser completament voluntària. Després d’informar-se dels Graus d’Audiovisuals existents, va triar el Tecnocampus per la gran “quantitat d'hores de classes pràctiques que hi havia”, perquè buscava una formació amb un pes de la part pràctica major i així “enfrontar-se posteriorment al món laboral amb més possibilitats i amb més coneixements”, explica.

Per tant, es pot observar que els motius de l’elecció de cada estudiant són molt variats: des de l’oferta de diferent de graus, la nota de tall més baixa, la bona localització de la universitat que es troba just davant del mar i amb unes instal·lacions molt noves, la mida de la ciutat, el plantejament teoricopràctic dels graus, entre d’altres. En alguns casos, decisions premeditades i, en d’altres, cosa de l’atzar.

Especials 2017, tecnocampus-illes

El vincle entre Mataró i les Balears

Tenint en compte les dades i les diverses situacions explicades pels testimonis dels estudiants, caldria resoldre una qüestió fonamental: existeix entre Mataró i les Illes Balears algun tipus de connexió que propiciï la seva vinguda?

Tal com opina Marc Gual, la connexió existeix probablement entre Catalunya i les Illes per una qüestió de llengua i cultura comunes. La poca varietat de graus a les Illes i la proximitat geogràfica, lingüística i cultural condueix a molts joves a buscar universitat a Barcelona, Girona i altres ciutats del territori català. Alguns d’ells, com hem observat, es decanten voluntàriament o per altres motius per Mataró.

Per la seva banda, la Maria Yquem té molt clar que no es tracta de cap connexió entre les dues zones perquè, des de les Illes, “molta gent no sap on està Mataró quan em pregunten on estudio”, confirma i afegeix que “no coneixia l’existència de la ciutat abans de venir-hi”. Tot i això, afirma estar molt contenta d’haver fet aquesta elecció, tant que no es planteja viure a Barcelona ni traslladar-se d’universitat “estem bé aquí, hi tenim els nostres amics i no necessitem anar a Barcelona”, conclou.

Pocs lloguers i més cars
Dels 3.100 alumnes que actualment estudien al Tecnocampus, un 5% provenen de fora de Catalunya. A més, cal destacar que dels estudiants catalans, un 7% no són originaris de la província de Barcelona. Tenint en compte aquests percentatges, podem observar que prop de 400 estudiants vénen de lluny i, per tant, necessiten traslladar-se a viure a Mataró o alguna ciutat propera. Segons comenten la Maria Pons i la Maria Yquem, molts estudiants “opten per quedar-se a viure a Barcelona” perquè la ciutat és més gran i els és fàcil moure’s diàriament a Mataró per anar a classe.
Els que prefereixen viure a la capital del Maresme es veuen obligats a buscar pisos d’estudiants i a compartir pis, perquè Mataró no disposa de residència d’estudiants pròpia, un element que s’està treballant per incorporar a la ciutat des del Tecnocampus. Tots els joves entrevistats tenen una preocupació comuna: el fet de trobar pis a la ciutat perquè, segons expliquen, és molt difícil, lent i costós i més encara si ets jove i estudiant. “Es pensen que faràs festes i els destrossaràs la casa”, comenta la Maria Yquem.

Especials 2017, tecnocampus-illes

Segons explica la Petra Riera, en arribar al Tecnocampus fa uns anys li van proporcionar “uns quants números de telèfon i a partir d’aquí em vaig haver de buscar la vida”, fet que li va suposar una mala experiència perquè no es va sentir suficientment acollida i recolzada.

Amb l’augment d’estudiants estrangers i d’altres zones d’Espanya, el suport i l’orientació proporcionada des de la universitat ha augmentat lleugerament. Ara existeix un Departament de la mateixa universitat, la Unitat d’Atenció a la Comunitat Universitària (UACU) que conté una borsa d’Allotjament per ajudar als joves vinguts de fora. Segons explica la Maria Pons, “se suposa que t’ajuda a buscar pis”, i explica que a ella li van facilitar el contacte d’una agència immobiliària però que no li va servir de gaire perquè, en realitat, “t’ajudes més entre amics i coneguts”, conclou.