“He complert un somni que mai m'havia plantejat”

Parlem amb Jonathan Argüelles, cantant mataroní de 32 anys del projecte Sau 30

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dijous, 19 abril 2018 11:53

Especials 2017/2018, jonathan argüelles

Jonathan Argüelles va descobrir el grup de la seva vida quan tenia 5 anys. Com tanta altra gent de la seva i de generacions anteriors, Sau va ser el grup de l'època daurada del Rock Català i la mort de Carles Sabater el 1999 un sotrac de grans proporcions. La història que porta, però, a aquest maresmenc que ha bregat de valent al món de la música a la primera plana musical es creua amb la del jove que es va quedar sense banda referent d'un dia per l'altre. Carles Sabater no pot tornar mai, però la resta d'equip de Sau i el "nostre" Jonathan han propiciat un retrobament que sacsejarà records a molts antics fans. Argüelles ens atén després de l'èxit incontestable de Sau 30 a Girona, en el seu primer concert.


Jonathan Argüelles ara fa de Carles Sabater?

Jo no estic substituint en Carles. En Carles Sabater era cantant de Sau, que de fet eren ell i en Pep Sala i jo sóc cantant de Sau 30. No és una continuació de Sau, és un projecte que el que fa és a reunir tot l'equip, tant musical com tècnic, que eren Sau. Som un projecte que commemorem els 30 anys del naixement del grup. Jo no faig de Carles però canto les cançons que ell cantava.

Com hi arribes a una posició com aquesta?

Fa tres anys jo formava part d'un grup de tribut a Sau que es deia 'Tornem a Sau'. Em van contactar per ser-ne el cantant i realment la gira va anar molt bé. En alguns dels concerts que vam fer va venir el propi Pep Sala a col·laborar i així vam reprendre la relació que teníem. Jo a en Pep Sala el vaig conèixer fa molts anys, quan va produir el disc dels 'Inèdits' que érem un grup d'aquí de Mataró i ens vam retrobar. També va fer un disc per celebrar els 40 anys de trajectòria musical i em va demanar que hi col·laborés, al costat de gent com Sergio Dalma, Carlos Tarque de M-Clan o Carlos Segarra de Los Rebeldes. Hi vaig cantar un tema en alguns concerts i el 30 d'octubre de 2017 es va fer un concert per commemorar els 30 anys del primer concert de Sau, exactament al mateix lloc: a les Tallades de  Vilanova de Sau.
Allà es va reunir tota la banda original, informalment, amb un concert per a 100 persones. Hi vaig anar a cantar i ens vam conèixer amb la banda i vam començar a parlar de fer allò però ben fet. Vam moure'ns per intentar tocar en un concert ben fet al Liceu però la primera data lliure era l'1 de març del 2019. El farem però serà el darrer de diferents concerts que farem per Catalunya.

Què et suposa un pas així com a cantant per una banda i com a fan de Sau per l'altra?

Com a cantant és un plaer i un honor, del tot. Estic cantant les cançons que cantava Carles Sabater a qui sempre he tingut per referent i estic amb una banda increïble. Cadascun dels músics i dels membres de l'equip tècnic són boníssims, del primer a l'últim. Em dona molta satisfacció. I si li sumes que jo sempre he estat molt seguidor de Sau, hi ha un punt estrany. Em trobo de cop dalt de l'escenari amb aquesta gent quan sempre els havia vist des de baix. He hagut d'aprendre a controlar els nervis i les emocions. Cantar aquestes cançons és una passada i si a sobre són d'un grup com Sau fan que hi posis més tacte, respecte i admiració.

Especials 2017/2018, jonathan argüelles

Musicalment, el plantejament deu ser diferent respecte 'Tornem a Sau"?

Sí, perquè allò era una banda de tribut i quan fas tributs, busques assemblar-te el més possible a l'original fins i tot a nivell de vestir. A Sau 30 he de deixar de banda aquesta perspectiva, no he d'imitar en Carles. Però parteixo de la base que el poc que sé ho he après d'ell i segurament tinc tics. Ara som una banda original i faig coses ben diferents que les que feia en aquella gira de tribut.

Sau 30 pot seguir el camí d'altres retrobaments que han tingut continuïtat o té clar el seu punt final?

L'1 de març del 2019 serà el punt final de Sau 30. Tenim en ment fer alguna coseta fora del país, però al Liceu s'acabarà el projecte.

"El projecte serveix per reivindicar que tres dècades després d'aquell primer concert les cançons de Sau segueixen sent plenament vigents"

El projecte és un exercici melancòlic o també ha de servir perquè gent jove que va ser coetània de Sau ara en pugui gaudir les cançons?

El projecte serveix per reivindicar que, tres dècades després d'aquell primer concert, les cançons de Sau segueixen sent plenament vigents. Per tant es demostra que era un grup amb bones cançons i que ha perdurat l'interès de la gent. Sobre el tema nostàlgic, és una manera de dir-ho. Em quedo amb l'oportunitat de poder tornar a tocar aquelles cançons –en el meu cas per primer cop, ara parlo per la banda–  que van tocar tants cops llavors.

Hi ha cançons de Sau que, escoltades ara, agafen nova perspectiva?

Sau tenia unes lletres molt determinades, de temes concrets. Hi ha cançons com 'No he nascut per militar' que segurament ara queden fora d'època perquè no hi ha servei militar obligatori, però en canvi hi ha 'Molt lluny de casa' que agafen nous significats. Acabat el concert de Girona, en Pep Sala ens deia que el que explica, de persones que estan ben lluny de casa seva, és quelcom que passa, de forma injusta, ara al nostre país.

Especials 2017/2018, jonathan argüelles

Com va anar el primer concert de Girona?

Davant hi havia un públic totalment lliurat que et posa les coses molt fàcils. El públic era un més de la banda i, de fet, ja ho plantegem així. Va ser espectacular l'acollida, vam notar molta il·lusió i la sensació personal d'haver complert un somni que no m'havia plantejat. Hagués titllat de boig a qui m'hagués dit fa anys que estaria en una situació així.

En la teva trajectòria, Sau 30 què ha de suposar?

Un estímul. Fa molts anys que estic en el món de la música i aquest Sau 30 em permet ajuntar en un projecte personal i musical de primer ordre. Sé que he de gaudir al màxim aquesta experiència, perquè coses així passen molt pocs cops a la vida.

SIS PREGUNTES RÀPIDES

1. La teva cançó preferida de Sau?
'Tu ho esperes tot de mi' i 'Jo ho espero tot de tu'. Són la primera i l'última de 'El Més gran dels pecadors' ja era la meva preferida. M'agrada molt la sonoritat que té i va ser la primera que vaig escoltar després d'assabentar-me de la mort d'en Carles. Quan l'escolto se'm posa la pell de gallina.

2. El moment més emocionant del concert de Girona?
Abans de començar, al sortir a l'escenari. El concert comença amb una introducció i quan vaig sortir vaig tenir un moment en què em vaig quedar aclaparat, com si em trenqués per dins. Vaig patir de tanta resposta, de tanta intensitat. També és especial el 'Glòria' o quan recordem en Carles als concerts.

3. Alguna cançó que en Jonathan faci diferent que en Carles?
Ho ha de dir la gent. En Carles era un cantant d'una tècnica vocal brutal i jo sóc jo. Sí que puc dir que hi poso totes les ganes en cada cançó.

4. El que més t'ha sorprès de treballar amb l'equip de Sau?
L'acollida que han tingut cap a mi. Ells sempre han cantat amb una altra persona i em van fer sentir un més des del primer moment. I també veure que estan molt en forma, 19 anys després del seu últim concert junts.

5. Després de cantar amb Sau 30, què més pots fer?
No ho sé. Un dels motors de la vida són els somnis i a nivell musical no sé com m'ho faré però hauré de buscar algun projecte que m'ompli tant com aquest, tant a nivell de feina com personal. M'hauré de motivar molt però és evident que Sau 30 és un projecte que té la durada que té. Aquest és el repte més gran que he tingut mai.

6. La gent del Maresme veurà Sau 30?
Encara no podem dir concerts, però sí que puc dir que, si no és al Maresme, serà molt a prop. No s'hauran de moure gaire. Passarem molt a prop.