A Mataró, "les de l'hoquei" ja fa més de vint anys que hi juguen

Fem un breu recorregut per la història de l'hoquei sobre patins femení a casa nostra

Hoquei Femení

El dilluns TV3 va estrenar la segona temporada de la sèrie "Les de l'hoquei" que ha fet una mica més popular aquest esport tant de casa nostra, en el qual Catalunya és tot un referent a nivell europeu i mundial.
Aquesta sèrie té el seu punt neuràlgic al Pavelló de Palau-solità i Plegamans, una localitat no massa gran (15.000 habitants) que ara mateix és el centre de l'hoquei patins català i estatal. Perquè l'HC Palau Plegamans va guanyar l'OK Lliga Estatal femenina la temporada passada i també va assolir el subcampionat d'Europa. Han agafat el relleu d'una altra petita població com és Sant Hipòlit de Voltregà, on seu equip femení, el CP Voltregà, té a les seves vitrines 6 Copes d'Europa i fins a 16 títols a nivell estatal.
S’ha de destacar que a les files de l'equip vallesà "real" hi figuren dues mataronines, la Carla Fontdeglòria i l'Aina Florenza, i aquesta última, tot i estar encara en edat juvenil, també va tenir l'honor de penjar-se la medalla d'or en el Campionat del Món disputat l'any passat a Barcelona.
Tot plegat ens ha portat a fer un breu recull històric de l'hoquei patins, en la seva branca femenina, a la nostra ciutat i en concret al Club Hoquei Mataró, que va començar fa una mica més de vint anys.

CHMfem2001-02

L'esport de l'hoquei sobre patins ja s'acosta als 70 anys de vida a la nostra ciutat, i l'equip d'Esport Ciclista Mataró va arribar a guanyar el títol estatal l'any 1967 i va jugar la Copa d'Europa. Però no va ser fins a finals del segle XX el Pavelló de Cirera, en el Club Hoquei Mataró, que presidia Jaume Parera, va haver-hi un grapat de noies que van començar a agafar l'estic. Eren poques, però en alguns partits ja havien plantat cara a alguns dels equips forts, i entre elles va començar a destacar la seva portera.

Marta Bartrès primera esportista mataronina en obtenir un títol mundial absolut

La Marta Bartrès nascuda l'any 1983, encara estava en edat juvenil, ja va ser cridada a la selecció espanyola absoluta i l'any 1999 va aconseguir el subcampionat d'Europa, amb una companya seva de club, la canetenca Lourdes Coll, que també es va penjar la medalla de plata. Amb elles, aquí al Club Hoquei Mataró, jugaven Aida Cortés, que havia vingut del Baix Llobregat i havia estat campiona del món dues vegades, Natàlia Puig, Marín i Vinyolo.

MartaBartrèsOrMundial

L'any següent la Marta Bartrès va tornar a ser convocada amb la selecció espanyola i es va proclamar campiona del món absoluta a Alemanya. Va ser una de les grans protagonistes del campionat, ja que només va rebre un gol en tot el campionat i va ser a la semifinal davant l'Argentina i a la tanda de penals. A la final Espanya va derrotar a Portugal per 2 a 0.

D'aquesta manera era la primera esportista mataronina que es penjava una medalla d'or al màxim nivell mundial i a la Nit de l'Esport de l'any 2001 va rebre el guardó de millor esportista de Mataró de l'any 2000.

Més endavant la Marta Bartrès, indiscutible a la porteria de la selecció, obtindria dos bronzes (2002 i 2004) i una plata (2006) als mundials, i dues plates (2001 i 2003) i un bronze (2005) als europeus.

El Club Hoquei Mataró obté el cinquè lloc europeu

Tornant al què passava aquí a la nostra ciutat hem de dir que la temporada 2002-03 i amb un equip que integraven Marta Bartrès, Cristina Carbó, Mireia Domingo, Natàlia Puig, Neus Teixidó, Anna Maria Gòdia, Sandra Vives, Ivet Comas i Raquel Serra, el Club Hoquei Mataró va ser semifinalista de la Copa Catalunya i va obtenir un quart lloc molt valuós a la Lliga Catalana, en uns temps en què no es disputava encara la Lliga Estatal.

L'equip va anar creixent en nombre de jugadores i va progressar molt. La temporada 2006-07, amb Sergi Alonso d'entrenador, van obtenir el subcampionat de la Lliga Catalana, plantant cara al Voltregà fins a l'últim moment.

Aquesta classificació els va permetre anar al Campionat d'Espanya on van pujar al tercer graó del podi estatal gràcies a un triomf per 8 a 2 contra l'Alcorcón en el partit pel bronze.

Formaven l'equip Marta Bartrès, Natàlia Puig, Carla Sariol, Neus Teixidó, Anaïs Ramírez, Tània Pardo, Gemma Casanova, Anna Fontdeglòria, Judit Gassó, Sandra Vives, Ivet Comas i Sofia Gonzàlez.

160216Pol-AventuraEuropeaHoquei

La temporada següent i gràcies al tercer lloc estatal van poder disputar la Copa d'Europa. Van eliminar l'Eboli italià sense cap problema per un global de 15 a 0 i després van anar a Meahlada (Portugal) a disputar la fase final. A la fase de grups van perdre amb el Biesca de Gijon (0-1), i el Fundaçao portuguès (0-1) i van guanyar el Noissy francès (3-2). En els creuaments posteriors van superar el Herringen alemny (3-1) i el Mealhada portugués (1-0) i van aconseguir el cinquè lloc europeu absolut, que és el cim d'aquest equip fins l'actualitat. Van formar l'equip Marta Bartrès, Anaïs Ramírez, Tània Pardo, Anna Espriu, Judit Gassó, Sofia Gonzàlez, Ivet Comas, Anna Aguilar.

La temporada 2013-14 es puja a l'OK Lliga

Després l'equip es va anar transformant i, amb moltes jugadores joves, no es va poder entrar a la primera edició de l'OK Lliga la temporada 2008-09. L'equip va jugar a la Nacional Catalana durant uns anys amb Albert Larrea i Adam Puig d'entrenadors. Van fregar l'ascens i van guanyar la Copa de la Generalitat la temporada 2011-12. Per l'equip van passar Èrika Arellano i Judit Morera porteres; Xantal Piqué, Anaïs Ramírez, Judit Gassó, Anna Fontdeglòria, Ivet Comas, Elisabet Gurri, Ona Castellví, Juliana Chiva, Paula Batalla, Anna Morera.

Fins que per fi la temporada 2013-14 i de la mà d'Oriol Feliu el Club Hoquei Mataró va obtenir el subcampionat de la Nacional Catalana i va poder pujar a l'OK Lliga, ja que el campió havia estat el Manlleu B que no podia pujar. Només van perdre tres partits en tota la Lliga i en l'últim i decisiu partit van doblegar el Voltregà B per 3 a 2 al Pavelló Jaume Parera.

Les protagonistes van ser Èrika Arellano i Ariadna Escalas, com a porteres, Xantal Piqué, Carla Fontdeglòria, Paula Batalla, Ona Castellví, Ivet Comas, Juliana Chiva, Júlia Canal, Clara Ràfols, Andrea Parra i Marta Soler.

ascens ok lliga femenina

La temporada 2014-15, encara amb Oriol Feliu a la banqueta i amb una única incorporació,  la de Laura Manzanares, van obtenir el 5è lloc de l'OK Lliga. També van jugar la semifinal de la Copa de la Reina (perdent-la per la mínima contra el Manlleu), després d'haver derrotat per 1 a 0 a la semifinal el Palau de Plegamans, que aquella temporada obtindria el seu primer títol de l'OK Lliga.

100306Ho_Copa3

La temporada 2015-16, ja amb Anna Fontdeglòria altra vegada a l'equip, van quedar en 6è lloc.

La temporada 2016-17 Oriol Feliu va deixar de ser l'entrenador, càrrec que va passar a mans d'Albert Larrea. Tot i la incorporació de joves de gran futur com Joan Xicota i sobretot Aina Florenza, no es va poder evitar el descens.

La temporada 2017-18, amb Albert Bou com entrenador l'equip va tenir un inici espectacular amb 10 victòries seguides, en la que va ser la millor ratxa de la història el club. Van merèixer l'ascens a OK Lliga en quedar en tercer lloc de la Nacional Catalana per darrere de dos filials, que no podien pujar. Però en lloc de prevaldre els drets esportius, van passar per davant els econòmics i va pujar un equip que va comprar la plaça. Així l'equip es va quedar sense premi.

La "fuga de talents", que ja havia començat un parell d'anys abans, va anar afeblint l'equip. Aina Florenza i Júlia Canal es van afegir a Judit Morera, Xantal Piqué, Ona Castellví, Joana Xicota i Carla Fontdeglòria, i la temporada 2018-19 va ser més fluixa acabant en 6è lloc.

Aquest any, abans de l’aturada de les competicions, l'equip que entrena Aleix Castellsaguer tornava a lluitar per pujar a l'OK Lliga, amb jugadores com Paula Lladó, Ariadna Escalas, Marta Soler, Eva Requena, Adriana Chiva i Aina Lleonart, junt amb algunes joves de la base, com Olga Juanola i Ester Anglas.

L'equip sub17 campió d'Europa tres vegades

Que la base continua sent molt produiva ho demostra el fet que l'equip sub-17 a finals del 2019 es va proclamar campió d'Europa repetint un títol assolit ja els anys 2015 i 2016.

L'any 2015 va ser amb un equip que entrenaven Oriol Feliu i Albert Larrea i on jugaven Ariadna Escalas i Paula Lladó, porteres, Ona Castellví, Laura Manzanares, Carla Fontdeglòria, Júlia Canal, Marta Soler, Adriana Chiva i Aida Anton.

CHMsub17-2015

L'any 2016 va ser amb Ariadna Escalas, Paula Lladó i Mercè Prat, porteres, Ona Castellví, Carla Fontdeglòria, Aina Florenza, Joana Xicota, Carla Naranjo, Aina Lleonart, Aida Anton i Marlena Rubio.

CHMsub17-2016

A finals del 2019, i de la mà de Sergi Coll, "les de l'hoquei" més jovenetes, que s'han proclamat campiones d'Europa han estat Vinyet Juncà, Queralt Oriol, Ester Anglas, Nina Almirall, Olga Juanola, Gal·la Solé, Emma Correa, Martina Juncà i Laura Franco. En elles està el futur...

191222Ho_Sub17Femení

Aina Florenza guanya el títol mundial

190713HP_Florenzaambcopa

Com ja havíem dit en la introducció, l'Aina Florenza, una de les que van marxar, va tenir l'honor de proclamar-se campiona del món absoluta amb la selecció espanyola en el Campionat del Món disputat a Barcelona l'any passat. Al llarg del campionat l'Aina va ser la segona màxima golejadora de la selecció marcant 7 gols.
En la final, disputada al Palau Blaugrana, Espanya va derrotar l'Argentina per 8 a 5.
D'aquesta manera ha estat la segona jugadora mataronina d'hoquei sobre patins en aconseguir l'or mundial. Ella ja ha arribat al cim!