Crònica històrica d'una farsa judicial

Crítica d'‘El oficial y el espía’, de Roman Polanski

  • Joan Millaret-AMIC //Foto: cedida
  • Dimecres, 15 Gener 2020 17:06

Cinema 2017/2019, el oficial y el espia

Després de conquerir el Premi del Jurat al passat Festival de Venècia, 'El oficial y el espía', del veterà cineasta polonès Roman Polanski, aterra a les nostres cartelleres. El film està inspirat en l'històric cas Dreyfus (Louis Garrel), militar francès sotmès a un consell de guerra acusat falsament d'alta traïció a finals del segle XIX. Polanski s'apropa al cas prenent com a punt de partida el llibre 'D., l'affaire Dreyfus revisitée', de Robert Harris, un autor en el qual ja s'havia inspirat en altres ocasions.
El cineasta esbossa una pel·lícula sobre la consciència personal, l'ètica i la moral d'un bon funcionari, exemplificat en el militar íntegre i incorruptible Picquard (Jean Dujardin), el qual avantposa la veritat dels fets per damunt dels seus prejudicis.

'El oficial y el espía', de Roman Polansky (2019)

No sabem si Polanski pensava en si mateix quan es va implicar en aquest projecte cinematogràfic arran dels seus maldecaps amb la justícia americana per les denúncies de violació d'una menor que el van portar a fugir dels EUA als anys setanta.